Befruktningsprosessen

Tilbakeføring av embryo og støtte i lutealfasen

Etter embryooverføringen kan det være nødvendig å gi et graviditetsbevarende hormon som ekstra støtte i lutealfasen.

Etter embryooverføringen kan det være nødvendig å gi et graviditetsbevarende hormon som ekstra støtte i lutealfasen.

Det befruktede egget (embryoet) settes inn i livmoren igjen, og det gis i tillegg behandling med et graviditetsbevarende hormon som støtter lutealfasen og gjør livmorslimhinnen klar til å ta imot embryoet. Noen ganger skjer tilbakeføringen med et embryo fra en tidligere syklus, som har vært fryst ned og deretter er tint opp.

Tilbakeføring av embryo

Etter tre eller fem dager tilbakeføres embryoet til livmoren. Det skjer ved at man fører et tynt plastrør inn i livmoren via livmorhalsen, og prosessen skjer ofte ved bruk av ultralyd.

Det er viktig at du møter opp til embryooverføringen med full urinblære, siden det forenkler prosedyren. Du oppfordres derfor til å innta væske én time før det er din tur, og at du venter med å tømme blæren til etter at embryoet er satt inn.

Regelen er at man bare setter inn ett embryo, men unntaksvis kan det bli satt inn to. Da må dere som par være enige i at det skal settes inn to embryoer, og det er viktig at dere er klar over at en tvillinggraviditet innebærer økt risiko for komplikasjoner.

Man setter sjelden inn mer enn ett embryo, fordi tvillinggraviditeter er mer risikofylte enn vanlige graviditeter. Blant annet er det økt risiko for at tvillinger ikke utvikler seg som de skal i svangerskapet, og de kan også bli født for tidlig.

Hvis befruktningen har mislyktes eller ingen av eggene har delt seg på laboratoriet, må embryooverføringen avlyses. Det kan oppleves som utrolig skuffende. Når du/dere er klare igjen, er det bare å kontakte klinikken for å evaluere prosessen og sette opp en plan for den videre behandlingen.

Korteste Protokoll 30-9-2024

Behandling med lutealfasestøtte

I forbindelse med embryooverføringen kan det være nødvendig å ta et graviditetsbevarende hormon som støtter lutealfasen. Det graviditetsbevarende hormonet forbereder slimhinnen, slik at den er klar til å ta imot et embryo.

Hormonet tas i henhold til legens instruksjoner og administreres ofte i form av et vaginalt legemiddel. Behandlingen starter vanligvis dagen etter egguttak.

Innsetting av embryo som er tint opp

Opptinte embryo kan settes inn både under en naturlig menstruasjonssyklus og under en som er kunstig igangsatt.

Ved naturlig syklus begynner man å ta eggløsningstester i henhold til klinikkens instruksjoner. Testen skal tas en gang hver dag til den gir et positivt resultat, og da skal du ta kontakt med klinikken for å avtale et tidspunkt for innsetting av det opptinte embryoet.

Hvis det er behov for en kunstig igangsatt menstruasjonssyklus, vil du bli behandlet med hormoner som stimulerer livmorslimhinnen. Ved hjelp av en ultralydundersøkelse rundt dag 10–12 i syklusen kan man se hvordan livmorslimhinnen har utviklet seg. Har den vokst tilstrekkelig mye, skal du begynne med en behandling med lutealfasestøtte og planlegge når embryoet skal settes inn.

Smerte, bivirkninger og risiko

Smerter i underlivet
Etter en embryooverføring kan du oppleve noe ubehag i underlivet. Det er normalt å føle seg oppblåst og hoven. Årsaken er at eggstokkene har blitt stimulert. Ubehaget går over av seg selv, men kan vare i opptil to uker.

Graviditet utenfor livmoren
Embryoet settes inn i livmoren, men av og til kan det hende at det beveger seg ut av livmoren og fester seg i egglederen. En graviditet utenfor livmoren kalles ekstrauterin graviditet og kan gi symptomer som smerte, spesielt i nedre delen av magen og ut mot en av sidene, og blødninger fra skjeden. Opplever du slike symptomer, må du umiddelbart ta kontakt med klinikken eller vakthavende lege.

Overstimulering
Du må alltid følge med på eventuelle symptomer på overstimulering. Du kan lese mer om overstimuleringssymtomer her.

Befruktningsprosessen

Positiv eller negativ graviditetstest

To uker etter embryooverføring skal du ta en graviditetstest. Resultatet av graviditetstesten viser om behandlingen har gjort deg gravid eller ikke.

Kilder:
1177. IVF, provrörsbefruktning. Hentet september 2022. | Skånes universitetssjukhus. Provrörsbefruktning (IVF) med egna könsceller. Hentet september 2022. | Linnékliniken. Ett eller två embryon? Tilgang september 2022. | Skånes universitetssjukhus. Provrörsbefruktning (IVF) med egna könsceller. Hentet september 2022. | Stockholm IVF. IVF-behandling. Tilgang september 2022. | Region Östergötland. Information inför återläggning av frusna embryon. Tilgang september 2022. | Region Östergötland. Information inför planerad återläggning av tinade embryon. Tilgang september 2022. | Knudsen et al. Patientinformation om Reagensglasbehandling (IVF-behandling og IVF-ISCI-behandling). Fertilitetskliniken Hospitalsenheden Horsens (2016). | 1177. Utomkvedshavandeskap – graviditet utanför livmodern. Tilgang september 2022.

Faktasjekket:
Teksten er faktasjekket av overlege PhD Birgitte Mitlid-Mork ved CMedical.

Artikler – som kan være av interesse for deg

Artikler
– som kan være av interesse for deg!

Testing og screening av embryo i Norge
I takt med at IVF-teknologier utvikler seg, oppnår man betydelige gjennombrudd i fertilitetsresultater.
Om IVF: Fertilitetsutfordringer sett fra partnerens perspektiv
Fertilitetsproblemer gir mange en følelse av å befinne seg i et fullstendig ukjent terreng.
Fertilitetsbehandling – en følelsesmessig berg-og-dal-bane
De fleste som gjennomgår fertilitetsbehandling, blir gravide til slutt, men veien dit kan være lang og kronglete.

Language

Vill du läsa denna webbplats på svenska?

Vil du læse denne hjemmeside på dansk?

Do you want to read this website in English?

Möchten Sie diese Website auf Deutsch lesen?

Artikler & intervjuer

Ferrings oppdrag – #ProjectFamily