Behandlingsmetoder
Behandlings-metoder
Fertilitetsbehandling inkluderer behandlingsmetodene inseminasjon og IVF.
Fertilitetsbehandling inkluderer behandlingsmetodene inseminasjon og IVF.
Fertilitetsbehandling inkluderer behandlingsmetodene inseminasjon og IVF. I disse hovedgruppene kan det forekomme ulike kombinasjoner, for eksempel inseminasjon og IVF med mannens sæd (AIH) eller donorsæd (AID), IVF med ICSI, IVF med lang eller kort protokoll og IVF/ICSI i kombinasjon med TESA.
Inseminasjon
Ved inseminasjon kan det være behov for hormonell stimulering for at eggene dine skal modnes. Folliklenes utvikling overvåkes ved hjelp av ultralyd, og når folliklene har fått riktig størrelse, får du en eggløsningssprøyte. Etter injeksjon foretas inseminasjonen innen ett til to døgn.
Inseminasjonen kan skje med mannens egne sædceller eller med sæd fra donor. Du kan lese mer om donorsæd under Den første fasen.
Du kan lese mer om inseminasjon og om hvem som tilbys denne typen behandling, under Behandlingsalternativer.
IVF og ICSI
I en vanlig IVF-prosess får du først behandling med hormoner som skal sørge for at flere egg modnes. Når eggene er modne, hentes eggene ut ved hjelp av en kanyle som føres inn via skjeden. Deretter føres egg og sædceller sammen på et laboratorium. Hvis eggene begynner å dele seg, er det et tegn på at de er befruktet. To til fem dager etter at eggene er hentet ut, settes de befruktede eggene inn igjen i livmoren.
Forskjellen mellom IVF og ICSI er at ved IVF så er det sædcellene selv som finner veien fram til egget. Ved ICSI blir én enkelt sædcelle injisert i egget ved hjelp av en tynn glasspipette.
Ellers er prosedyren for ICSI og IVF den samme.
Du kan lese mer om IVF og ICSI og om hvem som tilbys denne typen behandling, under Behandlingsalternativer.
IVF/ICSI
– Kort protokoll
I en såkalt kort protokoll stimuleres folliklene med hormoner i forbindelse med menstruasjonen. Hormonene stimulerer folliklenes utvikling og modning, og dette overvåkes ved hjelp av ultralyd. Omkring dag seks begynner behandlingen som skal forhindre eggløsning fram til du skal ta eggløsningssprøyten.
Ultralyden skal vise hvor mange follikler som finnes, og om de er store nok. Hvor mange dagers stimulering som trengs, kan variere fra kvinne til kvinne. Når folliklene har nådd riktig størrelse, får du instruksjoner om når eggløsningssprøyten skal tas og egguttaket planlegges.
Behandling med kort protokoll tar vanligvis to uker.
IVF/ICSI
– Lang protokoll
I en lang behandlingprotokoll dempes dine egne hormoner med en behandling som starter to uker før selve hormonstimuleringen starter. Denne dempingen (nedreguleringen) innebærer at kvinnens naturlige hormonproduksjon blokkeres. Den lange protokollen starter dag 21 i menstruasjonssyklusen som kommer forut for syklusen som skal stimuleres.
Etter nedreguleringsfasen starter hormonstimuleringen som skal sørge for at flere egg modnes i folliklene. Etter omkring 8–10 dager med stimulering vil du bli undersøkt med ultralyd eller en blodprøve. Undersøkelsen eller blodprøven vil vise om noe må endres i hormonbehandlingen. Deretter foretar man ultralydundersøkelser med noen dagers mellomrom, før det tas en beslutning om når du skal ta eggløsningssprøyten og egguttaket skal skje.
Ved bruk av lang protokoll er den samlede behandlingstiden 4–5 uker.
TESA – uthenting av sædceller
Ved TESA-behandling hentes sædcellene direkte fra mannens testikler. Inngrepet skjer under lokalbedøvelse i kombinasjon med vanlig IVF-behandling av kvinnen.
Legen henter ut en prøve i et lite inngrep som utføres med en nål.
Resten av behandlingsforløpet for egg og sædceller er det samme som ved ICSI. Du kan lese mer om TESA-behandling og hvem som tilbys TESA, under Behandlingsalternativer.
Bivirkninger og risiko
Overstimulering
Ved IVF-behandling er det en risiko for at folliklene skal bli overstimulert. Ved overstimulering blir folliklene for store, og væske kan samle seg i magen. Ved stimulerende behandling bør man derfor være oppmerksom på eventuelle symptomer, som for eksempel hevelse i buken, vektøkning, kvalme, smerter og eventuelt pustebesvær. Du skal alltid kontakte klinikken om du opplever noen av disse symptomene. Hvis risikoen for overstimulering er stor, kan klinikken velge å ikke sette inn egg, men i stedet fryse ned alle sunne, befruktede egg til bruk på et senere tidspunkt.
Bivirkninger ved hormonbehandling
Hvordan man påvirkes av hormonbehandling vil variere fra kvinne til kvinne. Dessuten får ikke alle kvinner nøyaktig lik medisinsk behandling. Les derfor gjennom pakningsvedlegget som følger med medisinene, og spør klinikken om eventuelle bivirkninger og risikoer.
Den første fasen
Kilder:
RFSU. Ofrivillig barnlöshet. Hentet september 2022. | Q-IVF. Allmänt. Hentet september 2022. | 1177. IVF, provrörsbefruktning. Hentet september 2022. | Nielsen HS et al. Forebyggelse af nedsat frugtbarhed. København: Vidensråd for Forebyggelse, 2016: 1–152.
Faktasjekket:
Teksten er faktasjekket av overlege PhD Birgitte Mitlid-Mork ved Reproduksjonsmedisinsk avdeling, Oslo universitetssykehus.
Artikler – som kan være av interesse for deg
Artikler
– som kan være av interesse for deg!
- Kostholdsråd
- Psykologiske aspekter
- Psykologiske aspekter