Relevante livsstilsfaktorer
Hvilken livsstil du og din eventuelle partner har, kan påvirke muligheten dere har til å få barn.
Hvilken livsstil du og din eventuelle partner har, kan påvirke muligheten dere har til å få barn.
Røyking er en kjent risikofaktor som reduserer fertiliteten hos begge kjønn. Det samme gjelder alkohol i større mengder. Det er kanskje ikke like kjent at bruk av anabole steroider kan gjøre både menn og kvinner infertile.
Årsaker til infertilitet
Det kan være vanskelig å få barn. Infertilitet er et problem som rammer nesten 15 % av alle par. Årsakene kan være mange og ofte sammensatte.1
I denne filmen får du vite mer om årsakene til ufrivillig barnløshet.
På Helsenorges nettsider kan du lese mer om årsaker til ufrivillig barnløshet og risikofaktorer.
Røyking
Røyking og passiv røyking gjør det vanskeligere for kvinner å bli gravide. Røyking kan også redusere mannens sædkvalitet. Hvis mor røyker under svangerskapet, kan det i tillegg påvirke barnets evne til selv å få barn som voksen. Hvis du eller partneren din røyker, anbefales det at dere begge slutter, siden det øker sjansen for å bli gravid.
Vekt – for høy og for lav
Overvekt reduserer fruktbarheten og øker risikoen for komplikasjoner under graviditeten og fødselen. Overvekt hos menn har dessuten en negativ innvirkning på sædkvaliteten. For å øke sjansen for graviditet anbefales det derfor at overvektige menn og kvinner går ned i vekt.
Undervekt påvirker kvinnens menstruasjonssyklus og reduserer dermed sjansen for å bli gravid. Undervektige kvinner anbefales derfor å gå opp i vekt for å oppnå eggløsning og dermed øke sjansen for å bli gravid.
Cannabis
Noen studier peker på at regelmessig bruk av cannabis kan gi uregelmessig menstruasjonssyklus hos kvinner og redusert sædkvalitet hos menn. Hvis du eller partneren din bruker cannabis, anbefaler vi at dere slutter når fertilitetsprosessen skal settes i gang.
Bruk av cannabis er ulovlig i Norge (unntaket er cannabisprodukter skrevet ut på resept), og vi fraråder naturligvis all bruk av cannabis.
Alkohol
Man har funnet at selv mindre mengder alkohol under svangerskapet øker risikoen for fosterskader og spontanabort. Derfor skal man avstå helt fra å drikke alkohol hvis man er gravid. Også par som forsøker å bli gravide, anbefales å redusere sitt alkoholinntak til et minimum, ettersom det øker sannsynligheten for å få et problemfritt svangerskap og friske barn. Alkohol har en negativ effekt på fertiliteten til både menn og kvinner. Derfor er det best å unngå alkohol helt for å maksimere mulighetene til å bli gravid.
Anabole steroider
Anabole steroider er testosteronlignende hormoner som er kjemisk framstilt, og som stimulerer oppbyggingen av muskler. Menn som tar anabole steroider, kan bli infertile, utvikle bryster og få redusert testosteronnivå. Hos enkelte vedvarer disse bivirkningene i flere år etter at misbruket har opphørt.
Kvinner som tar anabole steroider, kan få problemer med å bli gravide på grunn av uregelmessig eller uteblitt menstruasjon. De kan også oppleve endringer som dypere stemmeleie og skjeggvekst.
Bruk av anabole steroider er ulovlig i Norge, og vi fraråder naturligvis all bruk av anabole steroider.
Psykososiale aspekter
Å gå gjennom en fertilitetsprosess kan være en stor belastning, psykisk sett. Prosessen preges av venting og uvisshet, håp og fortvilelse, og det finnes ingen garanti for at man lykkes. Samtidig kan den medisinske behandlingen påvirke humøret negativt i perioder.
Uthevede kilder:
- Fertilitetssenteret. Assistert befruktning. Tilgang april 2024.
Umerkede kilder:
Nielsen HS et al. Forebyggelse af nedsat frugtbarhed. København: Vidensråd for Forebyggelse, 2016: 1–152. | Beroendecentrum Stockholm. Cannabis. Tilgang september 2022. | Systembolaget. Alkohol och graviditet. Tilgang september 2022. | Svensk sjuksköterskeförening. Alkohol, graviditet och spädbarns hälsa: Ett gemensamt ansvar. Tilgang september 2022. | Beroendecentrum Stockholm. Alkoholens påverkan på kroppen. Tilgang september 2022. | Vorona E & Nieschlag E. Adverse effects of doping with anabolic androgenic steroids in competitive athletics, recreational sports and bodybuilding. Minerva Endocrinol. 2018 dec;43(4):476–488 | 1177. Anabola androgena steroider. Tilgang september 2022.
Artikler – som kan være av interesse for deg
Artikler
– som kan være av interesse for deg!
- Psykologiske aspekter
- Diagnostikk og screening
- Psykologiske aspekter