Et balansert kosthold og en håndfull viktige næringsstoffer bidrar til bedre fertilitet.
Innholdet på siden er basert på intervjuer med eksperten Kine Ølund Nereng
Sykepleier med bachelor i ernæring, Kine Ølund Nereng, forteller mer om dette viktige temaet. Kine er lidenskapelig talsperson for en sunnere livsstil og forteller hvor viktig ernæring er for et sunt svangerskap. Hun gir enkeltpersoner og par verdifulle råd og veiledning som hjelper dem på veien fram mot unnfangelse.
Essensielle næringsstoffer danner grunnlaget for fertiliteten, og Kine fremhever viktigheten av å ha et balansert kosthold, supplert med spesifikke næringsstoffer, for å styrke fertiliteten. Næringsstoffer som jern, vitamin D, folsyre, jod og omega-3-fettsyrer er svært viktige. Folsyre forebygger nevralrørsdefekter hos fosteret, mens jod bidrar i utviklingen av fosterets hjerne og nervesystem. Omega-3-fettsyrer er viktig for fosterhjernens utvikling, og jern spiller en avgjørende rolle i økningen i blodvolum som skjer under en graviditet. Kine forteller at man kan kartlegge eventuelle næringsstoffmangler ved hjelp av en blodprøve og sier at selv om målet må være å få i seg alle næringsstoffene gjennom kostholdet, så kan man ta tilskudd ved behov.
Kosttilskudd kan være nødvendig, spesielt for kvinner som planlegger å få barn, og Kine forteller at tilskudd av vitamin D, omega-3-fettsyrer, folsyre og jod har en gunstig effekt. Hun påpeker at kvinners behov for jod ofte kan dekkes med et kosthold som inneholder hvit fisk og melkeprodukter, mens for menn anbefaler hun tilskudd som styrker sædkvaliteten, deriblant omega-3, vitamin D og sink. Kostholdets påvirkning på fertiliteten er kjønnsavhengig, det vil si at kostholdet påvirker kvinner og menn forskjellig. Antioksidanter som sink og selen, kan gi en betydelig forbedring av sædkvaliteten, mens begge kjønn oppfordres til å spise mer frukt og grønt.
Kine anbefaler at man har et variert kosthold som er rikt på næringsstoffer, og understreker at det er spesielt viktig med sunne, umettede fettsyrer, fete melkeprodukter for kvinner og jern fra plantebaserte kilder. Hun anbefaler dessuten at man av generelle helsehensyn reduserer inntaket av alkohol, sukker og salt. Enkle kostholdsgrep som å spise grønnsaker før hvert måltid og velge nøkkelhullmerkede matvarer, er viktige bidrag når man skal legge om til sunnere matvaner. For personer med spesifikke fertilitetsutfordringer, for eksempel personer med PCOS, kan kostholdsjusteringer i kombinasjon med fysisk aktivitet gi bedre insulinfølsomhet og redusert insulinresistens.
Kine punkterer også en vanlig myte tilknyttet kosthold og graviditet, nemlig at man må spise for to når man er gravid. Sannheten er at det kun er nødvendig å gjøre noen små justeringer i kaloriinntaket, tilpasset hvert trimester. Hun snakker varmt om å ha en holistisk tilnærming til dette med fertilitet og understreker viktigheten av et godt kosthold, daglig aktivitet, stressmestring og væskeinntak – minst åtte glass vann om dagen er anbefalingen. Et moderat inntak av koffein og alkohol er også blant anbefalingene, mens vegetarianere og veganere oppfordres spesielt til å passe på at de får i seg nok vitaminer og mineraler, enten gjennom kostholdet eller via kosttilskudd.
Når det gjelder ny forskning, trekker Kine blant annet fram forskning som gjøres på koenzym Q10 for å kartlegge mulige fordeler det kan ha på egg- og sædkvaliteten, men sier at mer forskning er nødvendig. Hun understreker hvor viktig det er å ha et balansert kosthold som dekker alle ernæringsbehov, supplert med kosttilskudd ved behov, og hun bistår enkeltpersoner og par med råd og veiledning som hjelper dem å oppnå et sunt svangerskap.
Planlegger du å bli gravid? Besøk helsenorge.no for nyttige ressurser og råd om en sunn livsstil. På mattilsynet.no finner du informasjon om trygg mat for gravide.